Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Hardcopy terminal: ASR33
Rubriek Opslag
Fabrikant Teletype Corporation
Teletype Corporation logo.png
Model ASR33
Naam ASR33
Type Hardcopy terminal
Serial#
Systeem
Architectuur Electromechanisch
Systeembus/interface 20mA currentloop
OS
Netwerk
Hostname
IP Address
DECnet Address
MAC Address
Collectiegegevens
Eigenaar Museum
Status Werkt
Knowhow [[Knowhow::Gedbruiker:MacSimski]]
Locatie naar GB
Label
Herkomst
Datum opname collectie
Hardware Teletype ASR33 picture.jpg
Bekijk alle hardware - Ga naar het Museum - Nieuw item
W30 - Warnung vor Einzugsgefahr.svg Beklemmingsgevaar
  • EN: Entanglement hazard
  • DE: Einzugsgefahr


D-M003 Gehoerschutz benutzen ty.png Gehoorbescherming verplicht
  • EN: Wear ear protection
  • DE: Gehörschutz benutzen


Meer info: Wikipedia ASR33

Deze is niet meer in de collectie, maar de pagina wordt bewaard als naslagwerk. Andere exemplaren in de collectie: ASR33 2, ASR33 3

Restauratie

Na langdurig buiten gebruik te zijn geweest, is veel vet en olie uitgehard. daardoor bewegen dingen niet of niet juist en is het ding onbruikbaar. Electrisch lijkt er niet veel mis te zijn ,maar pas na mechanische restauratie is dit goed te onderzoeken. Ook ontbreekt de aansluiting naar de computer via een 20mA of 60mA current loop kabel. Bij het lezen van de uitgebreide documentatie va de machine (gelukkig!) blijkt het om een '3300 coded' machine te gaan en niet een Computer I/O machine. sowieso heeft deze geen kiesschijf maar alleen knoppen om een externe computer aan te sturen.

Grofweg is de machine in 5 delen uiteen te nemen: de typing unit (printer. grootste deel), het keyboard, de interfacing module (met trafo's en voedingen voor de current loop) de lpapertape lezer en de papertape ponser. Tijdens normaal gebruik staat de Typing Unit los op rubbers in de machine. alla andere delen zijn vastgeschroefd aan de basisplaat. alleen de papertapeponser zit als losse module met 3 schroeven aan de typing unit.

status

26 okt 2014 20:48 (CET)

Werkend. Wel heeft hij nu meer dan een jaar stilgestaan, dus even nalopen voor gebruik is een goed idee. Er is geen kabel aangesloten op de currentloop connectoren binnenin.


Typing Unit

De Typing unit is schoongemaakt en opnieuw gesmeerd. van de wagen zijn alle lagers weer gangbaar gemaakt en opnieuw gesmeerd met dunne olie. ook is speling op de assen en rails afgesteld. het stuk rubber op de printkophamer is vervangendoor het voetje van een oude ethernethub. er is een nieuw lint gekocht, deze moet wel nog van eindstop oogjes worden voorzien.

De Papertape printer is ook schoongemaakt en waar nodig gesmeerd en weer aan de typing unit geschroeft. LET OP. hier mag alleen geolied papier in, anders slijten de ponsen te snel. de papertape van de flexowriter heeft hetzelfde euvel

Toetsenbord

het toetsenbord heeft door langdurig in de zon staan veel te verduren gehad. het plastic is verweerd en broos. er is nog geen manier gevonden dat goed te repareren. er is een idee om het dicht te lakken met blanke lak, maar dat is nogal definitief. mechanisch is het toetsenbord in orde, zij het wat stroef. na een bad in Nebol is het weer een stuk gangbaarder. de contactstrips aan de zijkanten zijn ook ontvet en schoongemaakt.


Gebruik

Om een Teletype model 33 aan te sluiten op een computer, moet deze voorzien zijn van een currentloop aansluiting voor 20mA en 110 BAUD seriele snelheid gebruiken. met 7M2 (7bits, mark parity, 2 stopbit) in linux is het slim om de tty33 terminfo te gebruiken in de /etc/inittab file.