Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Project: Hacklace42
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
NoProjectPicture.jpg

Hacklace42

Naam Hacklace42
Door WitchDoc
Status Uitvoer
Madskillz Eagle, AVR attiny bit 'n byte manipulation, V-USB
Doel / Omschrijving
Een Hack42 variant op de hacklace.
Alle Projecten - Project Toevoegen

Add your picture plz.

Wat

Op Ohm2013 heb ik een Hacklace soldeerkitje gekocht, een leuk speledingetje en als soldeerkit aantrekkelijker dan een elektronische dobbelsteen (imho). Ik ben alleen iets minder gecharmeerd van de SMD weerstandjes die in deze kit gebruikt worden omdat het daarmee geen kitje voor beginners meer is. Daarnaast zie ik liever een versie die direct op een USB poort aangesloten kan worden i.p.v. via een USB->RS232 TTL converter.

V-USB

Door gebruik te maken van V-USB kan een AVR microcontroller softwarematig communiceren over een USB poort. Daarvoor moet 'ie wel op z'n tenen lopen, of het mogelijk is om de Hacklace42 synchroon teksten te laten weergeven over USB is nog maar de vraag. Maar programmeren van nieuwe teksten en animaties moet kunnen evenals het programmeren van het device zelf.

Ontwerp

Voor het gebruik van V-USB moet het hardware ontwerp natuurlijk op de schop, een en ander moet wat anders opgezet worden. De gebruikte microcontroller (Attiny4313) kan geen V-USB draaien zonder gebruik van een extern oscillator, daarvoor zijn echter geen pinnen genoeg vrij. Daarnaast is er voor V-USB zo'n 2K flashgeheugen nodig, de helft van het beschikbare flashgeheugen van een Tiny4313. Tenslotte vond ik bij Futurlec een 7*5 ledmatrix van 42*25mm groot met vierkante leds, deze vind ik mooier dan de kleine versie van de Hacklace.

Ik ben van scratch begonnen in Eagle en heb een ontwerp gemaakt op basis van genoemde ledmatrix en een Attiny861 microcontroller. De Attiny861 heeft een interne PLL die het mogelijk maakt V-USB te draaien zonder gebruik van een externe oscillator. Verder zijn het flash, eeprom en sram geheugen twee maal zo groot als bij de Tiny4313, ook een voordeel voor het gebruik met V-USB. Deze microcontroller heeft echter slechts 16 programmable I/O lines, twee minder dan de Tiny4313.

Het huidige ontwerp wordt z.s.m. toegevoegd aan deze pagina.

Code

De sourcecode voor de hacklace is opensource, te vinden op github. Ik heb reeds een fork aangemaakt omdat er voor de Hacklace42 een behoorlijke lap code, waaronder V-USB, toegevoegd moet worden. Ik wil proberen dit zodanig te doen dat de originele code intact blijft en de Hacklace42 als target gekozen kan worden, tenzij dat een te grote ifdef brij oplevert. De (vooralsnog ongewijzigde) code is te vinden op GitHub.

BOM

De bill of Materials volgt zodra het ontwerp definitief is.

Animo

Mocht je ook een Hacklace42 willen dan kan je jezelf alvast opgeven.

  • ...