Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Project: Cyberzwam
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
NoProjectPicture.jpg

Cyberzwam

Naam Cyberzwam
Door rq
Status Uitvoer
Madskillz Voorbereiden en opstarten van porties broed; Kweken van oesterzwam op koffiedik; Geduld hebben
Doel / Omschrijving
Opzettelijke verspreiding van eetbare schimmels met behulp van koffie-restproducten, ter bevordering van de cybervreugde
Alle Projecten - Project Toevoegen

Add your picture plz.


Zelf kweek ik nu een aantal jaar oesterzwam op koffiedik. Dat is erg makkelijk als je een beetje weet waar je op moet letten. I.v.m. animo bij #42-deelnemers ben ik een aantal broedsels op verschillende manieren aan het opkweken om na te gaan wat het meest makkelijk en effectief is. De succesvolle broedsels ga ik overdragen (waar nodig inclusief instructies, tips en trucs).

Basisinstructie:

Er was eens een schep zwambroed. Dit broed heeft honger en lust koffiedik, en als dat broed geen nieuw eten meer heeft maakt het zwammen. Als wij honger krijgen na het drinken van onze koffie kunnen we deze zwammen opeten. < circle of life >


Startpunt is een schone afsluitbare bak (omgespoeld met kokend water). Maak in deze bak ergens aan de bovenkant een gat van 2 cm doorsnede, en dek deze af met leukosilk of papiertape. Vraag aan een deelnemer een schep zwambroed. Combineer deze met bovenstaande.

Geschikt voedsel is koffiedik, dit kan je per zetbeurt erbij gooien (leeftijd max 24u). Na zo´n 3 cm koffiedik laat je de bak een weekje rusten.


Optie 1: geen witte draden, eventueel nu erg droog koffiedik -> nog even wachten/koud zetten/warm zetten/anders zetten/tegen praten/beetje vocht erbij Optie 2: blauwe schimmel -> dat wil je niet. Schep het eraf, en probeer alle opties die hierboven staan Optie 3: bovenkant zit vol met witte draden en pluis. Top! goto 10

Op een gegeven moment zit de bak vol, past er geen nieuwe koffie bij en begint de bak met zwam maken. Dit kan heel snel gaan. Van de start tot volle zwam kan zo´n 3 dagen zijn. Draai de zwammen eraf, doe het tapeje terug en wacht op de volgende oogst. Je kan 2 tot drie oogsten krijgen per volle bak koffiedik. Schep daarna driekwart eruit en begin opnieuw!

Protip 1: het kan zijn dat je telkens blauwe schimmel hebt, ongeacht wat je probeert. Dat kan aan je huis liggen, of de bak is vies, of de tape zat er niet goed op. Besteed eventueel het opkweken uit of zet de bak koud en donker en probeer opnieuw. Als de bak eenmaal vol zit met (wit) zwambroed gaat er niet zoveel meer mis. Protip 2: probeer gerust eea uit - als het mislukt begin je gewoon opnieuw Protip 3: ideale temperatuur is tussen 16 en 23 graden. Daarbuiten is het vooral onvoorspelbaarder, maar niet altijd een probleem.