Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Project: Steltman tafeltje
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
SteltmanTafeltje Picture.jpg

Steltman tafeltje

Naam Steltman tafeltje
Door Raboof
Status Afgerond
Madskillz OpenSCAD, Hout, Kolomboor, Deuvel, Houtlijm, Lijmklem, Houtlak
Doel / Omschrijving
2 kleine tafeltjes
Alle Projecten - Project Toevoegen
File:SteltmanTafeltje_Picture.jpg noez

Ik wil voor in mijn woonkamer 2 kleine tafeltjes maken waar mijn speakers op kunnen staan.

Ontwerp

Als basis wil ik de Rietveld 'Steltman stoel' gebruiken, maar dan verkleind.

Interessant is dat de planken in het oorspronkelijke ontwerp geen 'logische' verhouding hebben: 44x100mm. Als je naar de rest van de maten kijkt zie je dat als 'basis' steeds de breedte van de planken genomen wordt (100mm in het origineel). Van Rietveld is bekend dat hij meestal uitging van makkelijk verkrijgbare standaardmaten - dus deze verhouding zou best eens 'toeval' kunnen zijn. Met wat experimenteren lijkt voor mij een plankbreedte van 80mm en dikte van 35-40mm het mooist uit te komen.

In OpenSCAD een modelletje gemaakt met als parameters the breedte en dikte van de latten: https://github.com/raboof/steltman-tafeltje

https://github.com/raboof/steltman-tafeltje/blob/master/model.stl

Materiaal

In standaard bouwmarkten/houthandels is hout van deze dikte lastig te vinden. https://www.opmaatzagen.nl/ heeft het wel, dus dat eens proberen - ik heb e.e.a. in Grenen besteld. Mooi gezaagd en bezorgd:

SteltmanTafeltje-pakket.png SteltmanTafeltje-pakket-open.png

Verbindingen

Voor de verbindingen worden voor de 'echte' stoel naast deuvelverbindingen ook pen-en-gat-verbindingen gebruikt. Omdat mijn tafeltjes kleiner worden en minder gewicht hoeven dragen denk ik dat voor mij alleen deuvels genoeg moet zijn (gelijmd met sneldrogende houtlijm):

SteltmanTafeltje-deuvels.png SteltmanTafeltje-geklemd.png

Geassembleerd

Het is uitkijken met de volgorde, want je kunt een stuk maar in 1 richting tegelijk op de deuvels schuiven. Ik heb iets gesmokkeld: de 'achterste poot' zit alleen met lijm aan het vlak, niet ook met deuvels. Wil je dat wel dan moet je eerst de poot aan het vlak bevestigen voor je de 'voorste' poot ertegenaan zet. De 'bovenste' lat wil je als laatste bevestigen.

SteltmanTafeltje-geassembleerd.png

Gelakt

Grenen is geen erg hard hout, dus ik heb ze gelakt met https://www.pkkoopmans.nl/producten/houtlak-pu-heelmat/ (met 'noten'-pigment):

SteltmanTafeltje-gelakt.png