Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Project: Rocking UT
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Rocking UT Picture.jpg

Rocking UT

Naam Rocking UT
Door Moem
Status Afgerond
Madskillz op de juiste knopjes drukken
Doel / Omschrijving
Een Pebble Smartwatch aan de praat krijgen onder Ubuntu Touch
Alle Projecten - Project Toevoegen
File:Rocking UT_Picture.jpg noez

Sinds mei 2020 gebruik ik Ubuntu Touch als besturingssysteem op mijn smartfoon (Oneplus One) en dat bevalt behoorlijk goed. Er zijn eigen apps voor te krijgen in de Open Store. Daar zag ik ook een app voor een Pebble smartwatch en mijn belangstelling was gewekt. Ik vond er al snel een op Ebay Kleinanzeigen, een Pebble Steel, en toen die in de brievenbus lag kon het projekt beginnen. Dit zijn de stappen die ik heb genomen om hem netjes aan de praat te krijgen.

Pebble is, zoals je wellicht weet, verkocht aan Fitbit en die hebben de ondersteuning gestaakt. Maar een groep vrijwilligers is in dat gat gestapt onder de naam Rebble. Je kunt dus je Pebble overzetten naar Rebble en dan heb je weer een app store die werkt. En ze hebben ook de oude hulppagina's in de lucht gehouden.

Android lenen of terugvinden

Om de originele Pebble software te kunnen sideloaden en draaien, had ik een Android toestel nodig (vanaf Android 4). Mijn oude Blackphone deed de job. SIMkaart hoeft niet, WiFi volstaat. Je vindt de app hier.

Pebble app draaien, en de Pebble pairen met de foon

Deze stap was niet moeilijk. Bekijk desnoods deze hulppagina.

Rebble-website laden in de browser op de foon

Hier moet je zijn. Je zult moeten inloggen om bij de juiste link te komen. Ik gebruikte een GitHub account. Eenmaal ingelogd biedt de Rebble website een link aan die de openstaande Pebble-app verbindt aan de app store van Rebble. Toen ik zo ver was kreeg mijn Pebble meteen een software update binnen!

Pebble pairen aan je foon die Ubuntu Touch draait

Dit kan een beetje lastig zijn. Ik had het probleem dat de Pebble het confirmatiesignaal van de foon niet leek door te krijgen. De foon dacht dat er connectie was, maar de Pebble dacht van niet. Ik heb uiteindelijk in de terminal van de telefoon het 'trust' commando gegeven via het programma bluetoothctl. Instructies vond ik hier. En daarna ging het beter.

Voor meer typgemak: dit kan ook via een bluetooth toetsenbord, of via ssh.

Om het je makkelijker te maken dan ik het had, zijn hier de commando's die je kunt gebruiken om te kunnen pairen zonder dat de telefoon een confirmatiesignaal moet geven:

bluetoothctl
scan on
discoverable on
agent off
trust (adres van pebble)
pair (adres van pebble)
connect (adres van pebble)
quit

Met dank aan Hugo Venhorst, en dat hij maar veel plezier van zijn nieuwe Pebble mag hebben.

Rockwork installeren op je UT foon

Dat is makkelijk, gewoon vanuit de Open Store. De app ziet het als je Pebble aangekoppeld is, en kan dan gebruikt worden om apps en watchfaces toe te voegen of te verwijderen. Oorspronkelijk kan een Pebble maar acht apps bevatten, maar de software update die ik kreeg verwijdert deze beperking. Hoera.

De Bluetooth-verbinding dresseren

Soms wil de Pebble niet meteen reconnecten als hij losgekoppeld is van de foon (door te grote afstand of door inactiviteit). Om dat makkelijker te maken is het heel handig om de bluetooth-service te kunnen stoppen en herstarten. Dat gaat onder UT prima met dit commando: rfkill block bluetooth && rfkill unblock bluetooth

Dat commando heb ik onder een icoontje gestopt zodat ik het met 1 tap uit kan voeren. Dat heb ik gedaan met Launcher Modular, wat ik toch al gebruikte. Het kan vast en zeker ook handmatig.

Watchfaces en apps installeren via Rockwork

Dat is makkelijk. Ga je te buiten. Het is handiger om hier te snuffelen zodat je weet wat je wilt proberen. Niet alle apps werken, maar er zijn heel aardige bij, zoals een kompas. Je zult merken dat de Pebble ook notificaties doorkrijgt van je foon, zoals voor instant messages en als je gebeld wordt. Best handig!


Shiny, of wat?