Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Project: Grote Scope
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
GroteScope Picture.jpg

Grote Scope

Naam Grote Scope
Door JanBee
Status Idee
Madskillz Elektronica van buizen TV
Doel / Omschrijving
Oscilloscope maken van ZW-TV met buizen
Alle Projecten - Project Toevoegen
File:GroteScope_Picture.jpg noez

Benodigd:
1/ Een nog werkende Zwart/Wit buizen TV. (kleuren TV kan ook, maar geeft andere effecten)
2/ Een 2e afbuigjuk zoals in dat toestel of een spoel met dezelfde zelfinductie als de lijn-spoel van die TV.
3/ Een 1:1 trafo met isolatie tussen primair en secondair die netspanning kan weerstaan. Een printtrafo'tje met 2x een 110 Volt wikkeling zal wel voldoen.

Recept:
1/ Neem de verbindingen van de lijnafbuiging los van het juk en verbind die aan het tweede juk, of de zelfinductie. Leg die los in de kast.
2/ Neem de verbindingen naar de luidspreker los en verbind die met de vrijgekomen wikkeling van het juk op de beeldbuis.
3/ Draai het afbuigjuk 1/4 slag linksom, gezien vanaf de voorkant van de TV. We hebben nu een horizontale afbuiging van ca. 50 Hz en vertikaal gaat via de audio eindtrap.
4/ Zoek de volume potmeter op, verbreek de verbinding met met de originele geluids-detector en breng de uiteinden van de poti via de 1:1 trafo naar buiten. De trafo is nodig voor de galvanische scheiding, het binnenste van de hele TV staat nl. op NETSPANNING !!!!!.
4/ Alternatief: Sluit bij 2/ de vrijgekomen wikkeling van het juk aan op een externe (audio) versterker. De 1:1 trafo is dan niet nodig.
5/ Maak het gehele ontvangst circuit dood, bijv. door een middenfrequenttrafo kort te sluiten. Dit elimineert de ruis die je normaal zou ontvangen als je niet afgestemd bent op een station. Een enkele buis verwijderen kan niet, want dan doen de andere het ook niet meer. (serievoeding van gloeidraden)
6/ Sluit een (audio) signaal aan op de 1:1 trafo of de externe versterker en regel het volume zodat je een aardige uitslag ziet.
7/ Monteer evt. een groen(of anders) kleurige plaat plastic voor het scherm.
8/ Bedenk andere toepassingen voor deze spullen.

N.B. Met een transistor-CRT-TV kun je hetzelfde uithalen, het binnenwerk staat niet altijd onder netspanning.
Een oude CRT-PC is waarschijnlijk minder geschikt, daar loopt de afbuiging niet als er geen VGA signaal aangeboden wordt.