Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Project: Cyclone Stofafscheider
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Cyclone StofScheider Picture.jpg

Cyclone Stofafscheider

Naam Cyclone Stofafscheider
Door JanBee
Status Uitvoer
Madskillz houtbewerking, metaalbewerking
Doel / Omschrijving
Cyclone Stofafscheider
Alle Projecten - Project Toevoegen
File:Cyclone StofScheider_Picture.jpg noez

Doel: Stof afzuigen van niet-metaal verspanende machines waarbij het stof in een opvangbak terecht komt.
De scheiding berust op cyclonische werking.
De ventilator kan ook gebruikt worden om alleen het stofhok te ventileren.

Op de vloer staat een metalen ton, 38 cm diam, 45 cm hoog. In het metalen deksel komen gleuven langs de rand, met tussenstukjes zodat het niet uit elkaar valt.
Op het deksel komt een cylinder van 38 cm diam en 30 cm hoog, bestaande uit houten latjes die met (behang)papier bij elkaar gehouden worden.
De cylinder wordt afgedekt met een perspex plaat (zodat je kunt zien dat/hoe het werkt). In die plaat een centraal gat waar de afvoerbuis doorheen steekt.
De afvoerbuis wordt aangesloten op een krachtige ventilator in het oostelijke bovenraampje van het stofhok, waar de lucht naar buiten geblazen wordt.
De aanvoer van stof+lucht komt tangentiëel binnen in de cylinder. De aanvoerbuis wordt via een flexibele slang aangesloten op het stof-producerende apparaat.

Werking: Doordat de toevoerlucht met stof tangentiëel in de cylinder komt gaat die lucht snel draaien waardoor (stof)deeltjes die zwaarder zijn dan de lucht naar buiten vliegen en uiteindelijk door de gleuven in de onderste ton vallen. Door de baffle is daar hoegenaamd geen luchtbeweging.
De lucht wordt via de centrale pijp naar boven gezogen en naar buiten geblazen. Als de draaiende lucht die pijp nadert gaat ze nog sneller draaien (pirouette werking / behoud van koppel) waardoor het stof nog beter afgescheiden wordt.

Tekening

Deze filmpjes inspireerden me voor dit ontwerp en je kunt daar zien hoe efficient zo’n afscheider kan zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=WHN6rZH6lNE&feature=youtu.be
In dit filmpje demonstreert Matthias de uitstekende werking van de scheider: https://www.youtube.com/watch?v=PKz0qGRcwT0">