Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Project: JvH Formula 1 bumper caps
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Formula1BumperCaps Picture.png

JvH Formula 1 bumper caps

Naam JvH Formula 1 bumper caps
Door gmc
Status Uitvoer
Madskillz vectorizeren, vinyl snijden, airbrush
Doel / Omschrijving
Uit vinyl een sjabloon snijden om de opdruk van afbrokkelende bumpercaps voor de unieke Formula 1 flipperkast van de NFV te reproduceren
Alle Projecten - Project Toevoegen

Omstreeks 1987 ontwierp de Nederlandse automatenhandel Jac van Ham de Formula 1 flipperkast. Hiervan zijn 3 prototypes gebouwd, maar de kast is nooit in productie genomen. Bij de Nederlandse Flipper Vereniging staat 1 van deze 3 prototypes.

Door ouderdom vertoont de kast wat gebreken. We houden de kasten graag in goede conditie, dus tijd voor restauratie. Één van de problemen was dat de bumpercaps op de popbumpers, gemaakt van plastic waarvan de weekmaker inmiddels verdampt is, aan het afbrokkelen zijn. Nu kunnen we blanco bumpercaps met een beetje zoeken (JvH heeft destijds veel onderdelen van grote Amerikaanse fabrikanten gebruikt in het ontwerp) wel vinden, maar het is natuurlijk niet compleet zonder de juiste opdruk (1000 WL, ofwel 1000 punten "when lit").

Derhalve een originele bumpercap onder de scanner gelegd, deze afbeelding vervolgens in gimp opgeschoond en door de edge-detection gehaald. Dat resultaat in inkscape vervolgens weer gevectoriseerd naar een svg. En dat kon dan weer mooi in de space met de kleine vinylsnijder uitgesneden worden.

Het resultaat in positief (zwart) en negatief (roze) nu beschikbaar voor de volgende stap. We gaan eens kijken of het zwarte vinyl direct op de bumpercap plakken al mooi genoeg is en de warmte in de kast weerstaat. Maar het mooiste is waarschijnlijk om de roze negatief-sjablonen te gebruiken en met de airbrush de zwarte opdruk aan te brengen. Dat is hoe het origineel was.

To be continued.