Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
workshop: Arduino introductie workshop
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
ArdurinoUno.jpg
Naam Arduino introductie workshop
Locatie Hack42, KKN6
Ruimte Lezingenzaal
Datum april 20, 2012 20:00:00 - april 20, 2012 23:59:00
Contact WitchDoc
Info Arduino voor dummies, een introductie in Arduino programmeren
ArdurinoUno.jpg File:ArdurinoUno.jpg


Een hands on workshop in het gebruik en programmeren van een Arduino. Wat kan zo'n ding, hoe werkt dat en hoe maak je er gebruik van.

Arduwattus?

De Arduino is een begrip in de hacker & maker scene. Het is een verzamelnaam voor een eenvoudige programmeeromgeving en een kant en klaar printbordje met een microcontroller. Een microcontroller is een programmeerbare schakeling-uit-één-stuk die direct sensoren kan uitlezen en led's, LCD-schermpjes of motoren kan aansturen. Omdat microcontrollers weinig kosten en de besturingslogica geprogrammeerd kan worden zijn ze tegenwoordig in heel veel consumenten electronica te vinden. Er bestaan zeer veel varianten met elk hen eigen toepassingen, eigenaardigheden en programmeerinrichtingen. Met name het programmeren van een microcontroller was in het verleden een specialistische aangelegenheid waarbij de minimale vereisten een gedegen hoeveelheid systeem-, electronica- en programmeerkennis waren. Daarnaast waren meestal zogenaamde development boards en speciale software noodzakelijk die voor een gemiddelde beginner onbetaalbaar is.

De Arduino is ontwikkeld voor studenten, beginners met een kleine beurs. Het ontwerp van de hard- en software is vanaf het begin opensource gemaakt. Het Arduino concept is aangeslagen en heeft een grote vlucht gemaakt, het platform wordt niet alleen gebruikt door electronica hobbyisten maar vaak ook door kunstenaars of vormgevers die licht, geluid of interactiviteit willen toevoegen aan hen creaties.

Meer informatie

Doelgroep

De doelgroep van deze workshop is de absolute beginner, een beetje ervaring met electronica of programmeren is wel handig. Wil je je kennis ophalen of ben je wel aan de Arduino begonnen maar denk je dat een workshop als deze je verder kan helpen dan ben je uiteraard ook van harte welkom.

Benodigdheden

  • Een Arduino bord met een experimenteer shield (zie kosten)
  • Een laptop met USB aansluiting. OS maakt niet uit, het is wel handig als de Arduino IDE er op staat

Mocht je niet beschikken over een laptop dan is het eventueel mogelijk een PC in te richten, neem daarvoor contact op met de organisator.

Arduino IDE Installeren

De Arduino IDE is hier te downloaden. Installatie op Windows en Mac is compleet, voor Linux gebruikers is het handiger "Arduino" te installeren via apt/yum/<insert uw packagemanager> omdat de IDE enkele afhankelijkheden heeft die dan meteen meekomen.

Kosten

Bij de workshop wordt gebruik gemaakt van een Arduino een breadboard en een handjevol componenten. De kosten hiervan zijn € 30,-. Na afloop van de workshop worden deze materialen natuurlijk jou eigendom. Mocht je zelf al over een arduino met breadboard beschikken dan kan je die natuurlijk meebrengen, de gebruikte componenten zijn dan tegen een kleine donatie verkrijgbaar. Eventueel zijn losse breadboards te verkrijgen, neem daarvoor even contact op met de organisator.

Omdat de Arduino's besteld moeten worden kan tot uiterlijk 11 april ingeschreven worden, bij inschrijving gaarne ook meteen betalen. Leden kunnen betalen op het #42 kassasysteem door het bedrag over te maken naar het Arduino account. Voor niet leden ontvangen een mailtje van de organisator omtrent betalingswijzen. Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers.

Organisatie

Deze workshop wordt georganiseerd door WitchDoc, ook te bereiken via onderstaand aanmeldformulier.


Wie

Geef a.u.b. even aan of je de Arduino + breadboard set nodig hebt.

  • Jeroen
  • Bart
  • Eddy
  • Erik
  • Ane Pieter
  • Rene
  • Ar + Abel (met Arduino + breadboard set als dat kan)