Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
workshop: Arduino introductie
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
ArdurinoUno.jpg
Naam Arduino introductie
Locatie Hack42, KKN6
Datum februari 29, 2012 20:00:00 - februari 29, 2012 23:00:00
Contact WitchDoc
Info Arduino voor dummies, een introductie in Arduino programmeren
ArdurinoUno.jpg File:ArdurinoUno.jpg


Een hands on workshop in het gebruik en programmeren van een Arduino. Wat kan zo'n ding, hoe werkt dat en hoe maak je er gebruik van.

Arduwattus?

De Arduino is een begrip in de hacker & maker scene. Het is een verzamelnaam voor een eenvoudige programmeeromgeving en een kant en klaar printbordje met een microcontroller. Een microcontroller is een programmeerbare schakeling-uit-één-stuk die direct sensoren kan uitlezen en led's, LCD-schermpjes of motoren kan aansturen. Omdat microcontrollers weinig kosten en de besturingslogica geprogrammeerd kan worden zijn ze tegenwoordig in heel veel consumenten electronica te vinden. Er bestaan zeer veel varianten met elk hen eigen toepassingen, eigenaardigheden en programmeerinrichtingen. Met name het programmeren van een microcontroller was in het verleden een specialistische aangelegenheid waarbij de minimale vereisten een gedegen hoeveelheid systeem-, electronica- en programmeerkennis waren. Daarnaast waren meestal zogenaamde development boards en speciale software noodzakelijk die voor een gemiddelde beginner onbetaalbaar is.

De Arduino is ontwikkeld voor studenten, beginners met een kleine beurs. Het ontwerp van de hard- en software is vanaf het begin opensource gemaakt. Het Arduino concept is aangeslagen en heeft een grote vlucht gemaakt, het platform wordt niet alleen gebruikt door electronica hobbyisten maar vaak ook door kunstenaars of vormgevers die licht, geluid of interactiviteit willen toevoegen aan hen creaties.

Meer informatie

Doelgroep

De doelgroep van deze workshop is de absolute beginner, ervaring met electronica of programmeren is handig maar zeker niet noodzakelijk. Wil je je kennis ophalen of ben je wel aan de Arduino begonnen maar denk je dat een workshop als deze je verder kan helpen dan ben je uiteraard ook van harte welkom.

Benodigdheden

  • Een Arduino bord met een experimenteer shield (zie kosten)
  • Een laptop met USB aansluiting. OS maakt niet uit, het is wel handig als er Java op staat

Mocht je niet beschikken over een laptop dan is het eventueel mogelijk een PC in te richten, neem daarvoor contact op met de organisator.

Kosten

Bij de workshop wordt gebruik gemaakt van een Arduino en experimenteer shield (breadboard). De kosten hiervan zijn € 30,-. Na afloop van de workshop worden beiden natuurlijk jou eigendom. Mocht je zelf al over een arduino met breadboard beschikken dan kan je die natuurlijk meebrengen (en kost de workshop je _niets_). Eventueel zijn losse breadboard shields te verkrijgen, neem daarvoor even contact op met de organisator.

Omdat de Arduino's besteld moeten worden kan tot uiterlijk 29 januari ingeschreven worden, bij inschrijving gaarne ook meteen betalen. Leden kunnen betalen op het #42 kassasysteem door het bedrag over te maken naar het Arduino account. Voor niet leden wordt op dit moment bekeken wat het handigst is, stuur s.v.p. een mailtje aan de organisator dan krijg je zo spoedig mogelijk antwoord.

Organisatie

Deze workshop wordt georganiseerd door WitchDoc.


LET OP: We hebben vijftien inschrijvingen voor deze workshop, er is geen plek meer voor extra deelnemers.

Wie (gesloten)