Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Tinkering: Arduino Dojo, 18-10-2013
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
ArdurinoUno.jpg
Naam Arduino Dojo, 18-10-2013
Locatie Hack42, KKN6
Ruimte Vossenhol
Datum oktober 18, 2013 20:00:00 - oktober 18, 2013 23:59:59
Contact WitchDoc
Info Everything Arduino, beginnen met een Arduino? hulp nodig met coden? Let's. Fix. That.
ArdurinoUno.jpg File:ArdurinoUno.jpg


Na het succes van de vorige Dojo's heb ik besloten voorlopig eens in de twee maanden een Arduino Dojo te organiseren. Het is gebleken dat er ook interesse is in andere microcontrollers en platformen waardoor de naam "Arduino Dojo" eigenlijk niet echt de lading dekt. Voorstellen voor een betere naam zijn welkom!

Wat is het

Een Arduino Dojo is een meeting, kenissessie, info avond, whatever. Heb je interesse in de Arduino, probeer je iets voor elkaar te krijgen maar kom je er niet uit, wil je iets voor elkaar krijgen en vraag je je af of het met een Arduino kan? Op deze avond kan informatie uitgewisseld worden, kunnen goeroes je probleem analyseren of kunnen gewoon leuke projecten gebouwd worden. Anything goes. Behalve de kennis van de aanwezigen hebben we een hackerspace tot onze beschikking en dus ook gereedschappen die je thuis mogelijk niet hebt.


Heb je vragen over andere microcontrollers/embedded platforms/o.i.d. of wil je graag iets delen dan ben je uiteraard ook welkom.

Arduwattus?

De Arduino is een begrip in de hacker & maker scene. Het is een verzamelnaam voor een eenvoudige programmeeromgeving en een kant en klaar printbordje met een microcontroller. Een microcontroller is een programmeerbare schakeling-uit-één-stuk die direct sensoren kan uitlezen en leds, LCD-schermpjes of motoren kan aansturen. Omdat microcontrollers weinig kosten en de besturingslogica geprogrammeerd kan worden zijn ze tegenwoordig in heel veel consumenten-electronica te vinden. Er bestaan zeer veel varianten met elk hun eigen toepassingen, eigenaardigheden en programmeerinrichtingen. Met name het programmeren van een microcontroller was in het verleden een specialistische aangelegenheid waarbij de minimale vereisten een gedegen hoeveelheid systeem-, electronica- en programmeerkennis waren. Daarnaast waren meestal zogenaamde development boards en speciale software noodzakelijk die voor een gemiddelde beginner onbetaalbaar zijn.

De Arduino is ontwikkeld voor studenten, beginners met een kleine beurs. Het ontwerp van de hard- en software is vanaf het begin opensource gemaakt. Het Arduino concept is aangeslagen en heeft een grote vlucht gemaakt, het platform wordt niet alleen gebruikt door electronica-hobbyisten maar vaak ook door kunstenaars of vormgevers die licht, geluid of interactiviteit willen toevoegen aan hun creaties.

Meer informatie

Andere microcontrollers en platformen die op de vorige avonden ter sprake zijn gekomen;


Doelgroep

Iedereen.

Benodigdheden

  • In het lokaal zijn workstations aanwezig met Arduino software, de standaard IDE maar ook de die-hard tools (avr-gcc, avrdude, eclipse, stuff)
  • Een (eigen) Arduino is wel handig, ik zal proberen enkele extra Arduino's/beginners sets op voorraad te hebben.
  • ...

Arduino IDE Installeren

De Arduino IDE is hier te downloaden. Installatie op Windows en Mac is compleet, voor Linux gebruikers is het handiger "Arduino" te installeren via apt/yum/<insert uw packagemanager> omdat de IDE enkele afhankelijkheden heeft die dan meteen meekomen.

Kosten

In principe zijn er geen kosten, mocht je materialen/componenten uit de space willen overnemen dan is dat waarschijnlijk wel mogelijk, welke kosten daaraan verbonden zijn is op voorhand natuurlijk niet te zeggen. Mocht je van te voren al weten dat je bepaalde componenten nodig hebt, of bijvoorbeeld een Arduino starterset wilt afnemen, laat het dan a.u.b. weten. Wij kunnen kijken of we het component hebben/kunnen bemachtigen en eventuele kosten bespreken.

Organisatie

Deze workshop wordt georganiseerd door WitchDoc, ook te bereiken via onderstaand aanmeldformulier.

Wie