Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Hack42 Tool Ultimaker original
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
NoImageAvailable.png

Naam Ultimaker original
Omschrijving Ultimaker original 3D printer
Te gebruiken door Deelnemer
Kost gebruik geld? 84ct/meter
Locatie Boven
Eigenaar Hack42

Add your picture plz.

{{{Name}}} {{#ifexist: | | Tool_Ultimaker original_Picture.jpg


Er staat een Ultimaker Original 3D printers in de Boven-kamer. Deze werken anders dan de zelfbouw printers die daar ook staan.

Je hebt de volgende tools nodig:

  • Cura op een pc/laptop/whatever. Hiervoor kan je je eigen laptop gebruiken of de machine in de cleanroom.

Via SD:

  • SD kaartje (FAT32) en lezer, let op! Geen MMC.
  • USB printerkabel (optioneel)
  • 2.85mm filament

Via wifi:

  • webbrowser met toegang tot het interne netwerk van de space

Deze printer werkt prima met het standaard profiel dat Cura aanbiedt voor Ultimaker Original (niet Original+), er is geen speciaal profiel nodig. 200 graden celcius werkt prima voor standaard PLA.

Zorg dat je de build plate van de machine leveled voor je begint. Bij een van de twee machines waren de voorste veren niet meer helemaal jofel, dat is toen snel opgelost door twee krammetjes te plaatsen onder de build plate en daarna te levelen. Cura heeft een speciaal programma voor het levelen van de build plate, zorg dan wel dat je de Ultimaker via USB aansluit op je laptop/pc/whatever.

Je kan bestanden in Cura opslaan in *.gcode om te printen. Ben je via USB aangesloten, kan het direct via Cura. Zorg dan wel dat de laptop/pc/whatever waar je Cura op draait niet op slaapstand gaat, want dan stopt je print.

Opslaan op SD kaart en vanaf de Ultimaker printen kan ook. Insert de SD kaart in de Ultimaker controller, op het display staat nu: Card insterted. Druk op de ronde knop en kies 'Print from SD', selecteer je bestand en druk nogmaals op de zwarte draaiknop om te printen. Soms staat er No SD card. Als je zeker weet dat je kaart FAT32 is en leesbaar, probeer dan een paar keer de kaart er in en uit te doen.

Legacy, nvt op de huidige printers (hebben we deze printer nog?): Deze machine was een gift van de HAN wegens een defecte stepperdriver. Deze is vervangen. Ook waren er problemen met de bowden buis. Ook deze is inmiddels vervangen door MacSimski. De printer moet heter staan dan de repraps alhier: 240 graden doet het goed voor PLA. Voor de bediening wordt pronterface van Printrun aanbevolen. voor het slicen is Cura 15.02.1 handig. De instellingen van Cura staan hier Bestand:Ultimaker Cura Current profile.txt

Download het bestand en voer in Cura "File -> Load Profile" uit. de nozzle heeft een diameter van 0.4mm. Aan de hothead zit een stukje extrusieprofiel waarin een kraspen zit voor het graveren van gelakte printplaten alla http://hackaday.com/2015/06/29/etching-pcbs-with-a-3d-printer/

Gebruik: Zet master-of-igor aan in het makerlab.

Dubbelklik op de desktop op "Ultimaker" of browse naar http://192.168.142.133:5001/