Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Project: Panorama Platform
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
PanoramaPlatform Picture.jpg

Panorama Platform

Naam Panorama Platform
Door JanBee
Status Idee
Madskillz 3D-print, Lasersnijden, Software
Doel / Omschrijving
Pan-Tilt Platform voor panoramafoto's
Alle Projecten - Project Toevoegen
File:PanoramaPlatform_Picture.jpg noez

Wat

Automatisch Pan-Tilt platform om met een eenvoudige compact camera en een verrekijker hoge resolutie foto's te maken door veel tele-plaatjes aan elkaar te naaien.

Plan

Ik ga in dit najaar zo'n ding bouwen en testen maar er is nog niets van gekomen. Zie de eerste schets hierbij. Daar zullen wat aanpassingen uit voortkomen, en dan kunnen we daarna een serie'tje opzetten voor de belangstellenden.

Dit is mede een animo-check. Meld je als je belangstelling hebt en doe suggesties voor verbeteringen / uitbreidingen / alles moet anders / waar je het ook voor kunt misbruiken.

Achtergronden

Tijdens mijn vakantie in sept '14 had ik vanuit het chaletje een prachtig uitzicht over het Lac du Serre-Ponçon (ZO-FR), en dat noodde tot het maken van panoramafoto's. Vervolgens rees het idee om dit proces te automatiseren, gedachtig aan het vroegere Gigapixel project van TNO/TU-Delft, vanaf gebouw Elektro aldaar [link schijnt niet meer te bestaan].

Voor het stitchen is tegenwoordig allerlei gratis software beschikbaar, zelfs van M$; dat is het makkelijke stuk. Wel zal er voor het stitchen van zéér veel foto's een snelle PC met een groooot werkgeheugen nodig zijn.
Daarbij heb ik het vermoeden dat als je de stitches eerst apart regelgewijs of kolomsgewijs doet en die sub-stitches daarna gaat samenvoegen, de totale rekentijd geringer is dan wanneer je alles in 1 bak kiepert en het stitch-programma alles maar laat uitzoeken.
Ik hoop dit vermoeden binnenkort te bevestigen.

Eisen Platform

Pan: 360+ graden. Tilt: minimaal +/- 45 graden Geschikt (te maken) voor iedere camera / verrekijker combinatie, met de camera zowel in landscape- als in portret-stand. Stabiele bevestiging en uitlijning van de camera + verrekijker.

Eisen GUI

Op de user interface (GUI) moet je kunnen instellen: Camera: kijkhoek horizontaal(*), kijkhoek vertikaal(*), tijdsinterval afdrukken. Scene: Totale hoek horizontaal(*), totale hoek vertikaal(*), minimum % overlap. Voorkeur: vlnr of andersom, vonb of andersom, regelgewijs of kolomgewijs, afdrukken alleen heen, of bij heen-en-terug. Na invoeren van de gegevens moet de GUI tonen hoeveel plaatjes er H, V en Totaal geschoten gaan worden en hoelang dat gaat duren. Gedurende de afloop moet zichtbaar zijn hoever het proces gevorderd is. Je moet het proces kunnen onderbreken, en dan weer verder gaan of definitief stoppen. De hele set parameters moet kunnen worden vastgelegd en teruggehaald onder een vrij te kiezen naam.

noot (*) Via een handmatige calibratie procedure moet je dit kunnen instellen.

GUI Platform, Programmeertaal

M$W, Linux, Mac, Android. Mijn voorkeur is FreePascal met de Lazarus IDE, maar Python adepten kunnen ook hun gang gaan. Het wordt niet erg complex, dus vrij gemakkelijk te porten.

Motordrive Platform

Mijn suggestie is een betrekkelijk kleine Arduino.
Er zijn 6 inputs nodig (kan via I2C): drukknoppen links / rechts / op / neer / hoge snelheid / eindschakelaar tilt.
En 5 outputs: 2 steppers met step- en dir, en een elektromagneet voor de camera ontspanner.

Opmerking ObiToo (mbt de elektromagneet): de meeste camera's laten zich tegenwoordig ook via een USB-poortje aansturen. (En daar kan kennelijk meer mee worden aangestuurd)

Voeding

Omdat dit apparaat vrijwel uitsluitend buiten gebruikt zal worden is een accu-voeding een vereiste. Mijn voorstel is dat het uit een 12 Volt auto/motor accu kan lopen, en ook op enige afstand van het voertuig. Een meeneembare accu die in het voertuig opgeladen kan worden lijkt wenselijk.

Opmerkingen bij een camera / verrekijker combinatie

Met een eenvoudige compact camera -of die van een smartphone of tablet- kun je meestal goed in het oculair van een verrekijker (of microscoop) kijken. Voorwaarde is dat de pupil van de camera gelijk of kleiner is dan die van de kijker. Soms moet je de camera daarvoor op maximaal TELE zetten. Verrekijkers en microscopen hebben een oculair dat afgestemd is op de pupil van het menselijk oog en die is betrekkelijk klein. Probeer het eens met je eigen camera / verrekijker. E.e.a moet wel goed gecentreerd en uitgelijnd staan.

Met de (duurdere) systeem camera's met half- of vol- kleinbeeld formaat sensors gaat dat niet goed, want de pupil van die camera's is veel groter, en dat geeft afschaduwing oftewel vignettering. Een optie is dan om met (super-) tele optiek te werken en/of met teleconverter(s). En ja, je kunt een verrekijker gedeeltelijk slopen en het front-optiek gebruiken om een telelens te bouwen voor je systeem-camera. Ook oculair-projectie is wellicht mogelijk als je de camera-lens verwijdert. E.e.a. vergt nogal wat aanpas-bussen e.d. maar daar heb ik wel mogelijkheden voor.

Ook een interessante optie is een goedkope USB (Web-) camera. Daarmee kun je wellicht ook het store-picture proces integreren. In dat geval moet het PC-platform waarmee je op stap gaat wel over voldoende opslagcapaciteit beschikken.

Vervolgproject: Webservice

Als je GigaPixelPlaatjes gemaakt hebt moet men er natuurlijk ook doorheen kunnen navigeren, -pan-tilt-zoom, bij voorkeur via een web-interface, en zonder dat het hele plaatje eerst compleet gedownload moet worden (moet ook wel kunnen). Daar bestaat vast wel software voor voor op de/een server. Wie zoekt uit wat daarvoor nodig is / gebruikt kan worden op een webserver ???

Kijk hier voor andere projecten van mij.

Animo