Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Project: Freestafel
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Freestafel Picture.jpg

Freestafel

Naam Freestafel
Door Scout
Status Afgerond
Madskillz Zagen
Doel / Omschrijving
Maken van een freestafel om gecontroleerder en nauwkeuriger te kunnen zagen
Alle Projecten - Project Toevoegen
File:Freestafel_Picture.jpg noez

Bij hack42 heb ik mij 2 dingen voorgenomen : Ik wil accurater kunnen zagen/frezen dan dat ik thuis kan en ik wil in een wijder spectrum kunnen kijken middels fotografie. Dit project focust zich op het accurater frezen. Als frees is een oude bovenfrees gebruikt. Een kunststof plaat is gebruikt om een patroon te maken waar gaten in geboord konden worden. Hiermee kan de bovenfrees vastgezet worden tegen de plaat. Vervolgens is een gat uit een houten plaat gefreesd waar de plastic plaat invalt om een vlak oppervlak te creeëren. Het geheel is bevestigd op een kruk / tafel om een werkbare hoogte te krijgen. Het onderste deel van de kruk heeft 3 balken die een H vormen. Door deze H is in het midden een gat geboord waar een stuk draadeinde uitsteekt. Aan het draadeind zit een knop waarmee de hoogte van de bovenfrees ingesteld kan worden.

Gebruik van de bovenfrees

Zet de bovenfrees op de werktafel. Indien gewenst kan de freestafel slede gemonteerd worden. Gebruik de gewenste bit. Om een bit te veranderen moet de bovenfrees verlaagt worden totdat de moer van de bovenfrees onder de tafel zichtbaar is. Druk de zwarte vierkant knop van de bovenfrees in en steek een sleutel 17 door de gleuf om de bovenfrees open te draaien. Verwissel vervolgens de bit. Dit proces moet nog aangepast worden zodat dit eenvoudiger is. Nadat de juiste bit is geplaatst kan de bovenfrees op hoogte ingesteld worden. Indien veel materiaal verwijderd moet worden raad ik aan dit in te delen in 2 of meer passes. Gebruik hierbij de slede om de afstand consistent te houden. Kies ook de juiste snelheid van de bovenfrees. Aan de onderkant van de bovenfrees bevind zich een wiel waarmee de snelheid ingesteld kan worden van 1 tot 6. Voor zachte houtsoorten zoals vuren raad ik 2 aan, voor hardhout is 6 of 6 geschikter. In de bak met brillen liggen momenteel 2 oranje hulpstukken waarmee het werkmateriaal naar beneden geduwd kan worden. Hou je vingers uit de buurt van de frees want soms kan materiaal zich vastgrijpen wat kan resulteren in een harde klap / het verliezen van vingers. Kijk ook zeker wat veiligheidsfilmpjes over correct freestafel gebruik voordat je hiermee aan de gang gaat. Als je zover bent : Draag mondkap, veiligheidsbril en gehoorbescherming. Vermijd handschoenen, te lange en/of losse kleding en doe lang haar in een knot om te voorkomen dat het gevangen kan worden door de frees. Doe de stekker in het stopcontact en plaats een gele lijmklem (wasknijper type) op de aan knop. Hierdoor blijft de motor draaien waardoor je je handen vrij hebt tijdens het frezen.

Accurater frezen

Bij de bovenfrees heb ik ook nog een scharnierend mechanisme aan de slede vastgemaakt. Wanneer de vleugelmoer aangedraaid word kan hiermee de breed van te frezen gleuf aangepast worden. Omdat het mechanisme aan 1 kant scharniert (met 0 mm verplaatsing) en aan de kant van de moer zich verplaatst is de verplaatsing ter hoogte van de frees de helft van de totale verplaatsing. Dit zorgt ervoor dat dit mechanisme heel accuraat is. Draai de vleugelmoer in de gewenste richting om de gleuf voorzichtig breder te maken.