Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Project: The Camera
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
The Camera Picture.jpg

The Camera

Naam The Camera
Door MacSimski
Status Uitvoer
Madskillz fotografiekennis, machines en handgereedschap, geogebra, geduld 2.02, ruimtelijk inzicht
Doel / Omschrijving
het bouwen van een camera bij een lensje van 919mm (36")
Alle Projecten - Project Toevoegen
File:The Camera_Picture.jpg noez

Na een paar keer gespeeld te hebben met een gigantische 919mm f6.8 lens uit de jaren 50 van een K-38 Fairchild spionagecamera, borrelde het idee op om er een camera bij te bouwen. de balg was de bottleneck. al spelend met zwart stucloper (tetrapac materiaal) viel het kwartje. lichtdicht, waterdicht, makkelijk vouwbaar, stug en te lijmen met een strijkbout leek dit het ideale materiaal.

Een kleine test met wat restmateriaal gaf aan dat die wel eens een hele makkelijke balg kon worden, maar dat is alleen het mechanische aspect. het ontwerpen en tekenen leek me een veel grotere klus.

Geogebra

Geogebra bleek het minst onhandig om een parametrisch ontwerp in te maken. Op het ULF (ultra Large Format) cameraforum stond een link naar een document hoe een balg te tekenen, en die regels diende als basis om in geogebra een ontwerp te maken. Het resultaat staat Bestand:Bellows geogebra.zip Het ontwerp bevat in de rechteronderhoek een cirkel van 10cm doorsnede. Dit is om zeker te weten dat de maten kloppen bij verdere verwerking van het ontwerp. Om dit op de juiste schaal te printen moet het bestand geexporteerd worden naar EPS (behoud schaal) en geopend worden in Inkscape.

In Inkscape een cirkel maken van 10x10 cm en het papierformaat op A0 zetten. Controleer of de schaal klopt door de zojuist getekende cirkel over die van het ontwerp te plaatsen. In het geval van de balg voor deze camera waren de maten dermate groot, dat slechts een segment van de balg op een A0 vel past dat werd dus twee prints maken: een van de bovenkant/onderkant en eentje van een van de twee zijkanten. de balg voor deze camera wilde ik maken met de volgende maten:

  • lengte uiteindelijke balg: ongeveer 80 cm
  • gat lenskant: minimaal 30cm
  • gat filmkant: maximaal haalbare breedte wat uit een strook stuckloper kan worden gehaald: 50cm.

Omdat de balg uit ribbels bestaat die in meest uitgerekte staat precies haaks zijn, kun je met de stelling van pythagoras uitrekenen hoe lang je de balg moet ontwerpen. Ik heb uiteindelijk voor 1,20mtr gekozen. Ook de ribhoogte moet niet te klein gekozen worden voor dit materiaal. Een experiment met een ribhoogte van 2,5cm mislukte. Die viel niet te buigen en in vorm te houden.

Dit Print je op een groot formaat printer zoals Vlekkie

Bouw

De bouw gebeurt bij mijn ouders in de werkplaats. daar is voldoende hout en gereedschap en rust om dit project eens per week te bezoeken.

Basis

de bodem is nog niet klaar en bestaat alleen nog in schetsvorm. losse stukken profiel en een plaat is alles wat er nu is. niets zit nog vast.

Lensfront

De voorkant van de camera is nagenoeg klaar, maar over de ophanging van de lens ben ik nog niet helemaal tevreden. Het gewicht van de lens maakt het moeilijk de lensplank omhoog te schuiven. wel kan de lens in twee richtingen draaien en vertikaal verschuiven. Ik zit nu aan een hijsmechanisme te denken. Dat maakt het tilten ook een stuk makkelijker.

Achterkant

nog niets mee gedaan... Hieronder wat foto's van het bouwen.