Uit Hack42
Versie door Spider (overleg | bijdragen) op 27 dec 2015 om 11:33 (spamveld verwijderd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Workshop: Arduino Workshop
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
ArdurinoUno.jpg
Naam Arduino Workshop
Locatie KKN6
Ruimte FlexLab
Datum december 12, 2015 14:00:00 - december 12, 2015 23:59:59
Contact WitchDoc
Info Arduino Workshop, omdat het wel weer eens tijd is
Voorzitter WitchDoc
ArdurinoUno.jpg File:ArdurinoUno.jpg


Een hands on workshop in het gebruik en programmeren van een Arduino. Wat kan zo'n ding, hoe werkt dat en hoe maak je er gebruik van.

Arduwattus?

De Arduino is een begrip in de hacker & maker scene. Het is een verzamelnaam voor een eenvoudige programmeeromgeving en een kant en klaar printbordje met een microcontroller. Een microcontroller is een programmeerbare schakeling-uit-één-stuk die direct sensoren kan uitlezen en leds, LCD-schermpjes of motoren kan aansturen. Omdat microcontrollers weinig kosten en de besturingslogica geprogrammeerd kan worden zijn ze tegenwoordig in heel veel consumenten-electronica te vinden. Er bestaan zeer veel varianten met elk hun eigen toepassingen, eigenaardigheden en programmeerinrichtingen. Met name het programmeren van een microcontroller was in het verleden een specialistische aangelegenheid waarbij de minimale vereisten een gedegen hoeveelheid systeem-, electronica- en programmeerkennis waren. Daarnaast waren meestal zogenaamde development boards en speciale software noodzakelijk die voor een gemiddelde beginner onbetaalbaar is.

De Arduino is ontwikkeld voor studenten, beginners met een kleine beurs. Het ontwerp van de hard- en software is vanaf het begin opensource gemaakt. Het Arduinoconcept is aangeslagen en heeft een grote vlucht gemaakt, het platform wordt niet alleen gebruikt door electronica hobbyisten maar vaak ook door kunstenaars of vormgevers die licht, geluid of interactiviteit willen toevoegen aan hun creaties.

Meer informatie

Doelgroep

De doelgroep van deze workshop is de absolute beginner, een beetje ervaring met electronica of programmeren is wel handig. Wil je je kennis ophalen of ben je wel aan de Arduino begonnen maar denk je dat een workshop als deze je verder kan helpen dan ben je uiteraard ook van harte welkom.

Programma

De eerste twee a drie uur zullen de diverse aspecten van de Arduino toegelicht worden waarna de deelnemers eenvoudige voorbeelden zelf gaan bouwen en programmeren. Aansluitend worden nog enkele onderdelen van de starterkit toegelicht en kan de deelnemer hier mee aan de slag. De workshop zal rond zes uur afgerond worden waarna er tot sluitingstijd van de space de mogelijkheid blijft te experimenteren.

Benodigdheden

  • Een Arduino starterkit (zie kosten)
  • Een laptop met USB aansluiting. OS maakt niet uit, het is wel handig als de Arduino IDE er op staat

Mocht je niet beschikken over een laptop dan is het eventueel mogelijk een PC in te richten, neem daarvoor contact op met de organisator.

Arduino IDE Installeren

De Arduino IDE is hier te downloaden. Installatie op Windows en Mac is compleet, voor Linux gebruikers is het handiger "Arduino" te installeren via apt/yum/<insert uw packagemanager> omdat de IDE enkele afhankelijkheden heeft die dan meteen meekomen.

Kosten

Bij de workshop wordt gebruik gemaakt van een uitgebreide Arduino starterkit. De kosten hiervan zijn € 42,-. Na afloop van de workshop worden deze materialen natuurlijk jouw eigendom. Mocht je zelf al over een Arduino met breadboard beschikken dan kan je die natuurlijk meebrengen. Heb je zelf deze onderdelen al dan is de aanschaf van de starterkit niet noodzakelijk. Vermeld bij inschrijving s.v.p. of je een starterkit af zult nemen.

Omdat de Arduino's besteld moeten worden kan tot uiterlijk 12 December ingeschreven worden, bij inschrijving gaarne ook meteen betalen. Leden kunnen betalen op het #42 kassasysteem door het bedrag over te maken naar het Arduino account. Voor niet leden ontvangen een mailtje van de organisator omtrent betalingswijzen. Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers.

De Starter kit

Door wat onvoorziene problemen met de leverancier hebben we helaas niet de starterkit die we voor ogen hadden. We hebben nu de volgende kit zelf samengesteld;

1 Arduino UNO of Arduino Leonardo
1 korte USB kabel
1 Breadboard, 270 kontakten
1 set breadboard kabeltjes
1 7 segments display, 4 digits
1 H-Brug motordriver
1 4021 Shift (in) register
1 ULN 2803
1 Stappenmotor controller, SN754410
1 Infrarood ontvanger
1 infrarood led
1 reedcontact
1 5V relais
1 Buzzer
1 LCD display 2*16 karakters
1 Digitale temperatuur sensor, 1wire (DS18B20)
2 100K potmeter
2 Lichtgevoelige weerstand (LDR)
2 RGB led
2 Rood/Groen duo led (10 mm)
5 drukknop, 12 mm
5 PNP transistoren (verschillende typen)
5 NPN transistorren (verschillende typen)
10 LED rood, 5mm
10 LED groen, 5mm
10 LED geel, 5mm
50 Weerstanden; 330, 1K, 4k7, 10K, 100K (10 van elk)

Deze complete set kost € 42,-. Mocht je zelf al beschikken over een Arduino dan is het mogelijk de set zonder Arduino aan te schaffen voor € 22,-.

Er zijn enkele bakken aanwezig met componenten, logic-ic's, motortjes en andere (sloop) materialen. Materiaal uit deze bakken mag meegenomen worden.

Voedsel

Omdat deze workshop in principe doorgaat tot de laatste Hack42 deelnemer het pand verlaat gaat er misschien ook gekookt worden. De kosten die gemaakt worden voor het bereiden van de maaltijd wordt gedeeld onder de mee-eters. Mocht je mee willen eten laat dat dan s.v.p. vooraf weten, geef daarbij ook door of je bepaalde dieet wensen/eisen hebt. Mocht je iets willen koken laat dat dan s.v.p. weten!

Organisatie

Deze workshop wordt georganiseerd door WitchDoc, ook te bereiken via onderstaand aanmeldformulier.

SpamSpamSpam

Een oud affiche

Wie