Uit Hack42
< Gebruiker:Wimh
Versie door Wimh (overleg | bijdragen) op 23 sep 2017 om 23:19 (→‎Stick ʼN Click: Nieuwe pagina aangemaakt.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Project: Stick ʼN Click Button
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Stick ʼN Click Picture.jpg

Stick ʼN Click Button

Naam Stick ʼN Click Button
Door Wimh
Status Planning
Madskillz Solderen, Desolderen, Dremelen
Doel / Omschrijving
Een ledlicht ombouwen naar IOT-Button
Alle Projecten - Project Toevoegen
File:Stick ʼN Click_Picture.jpg noez


Achtergrond

Amazon verkoopt knopjes die je thuis ergens kunt opplakken om een bestelling te doen (amazon dash). Voorbeeld, in de kast waar de luiers liggen, plak je een knopje waar je op drukt als de luiers bijna op zijn. Dat knopje is dan ook netjes voorzien van een pampers logo. Enkele dagen later staat dan de postbode voor de deur met nieuwe luiers. Als je op een zaterdag een pallet vol met luiers krijgt, weet je dat je kinderen het knopje ook gevonden hebben.

Dit werkt doordat de dash button zich aanmeld op je wifi netwerk, vervolgens een api call doet naar amazon, en zich daarna weer uitschakelt. Als je die knop voor een ander doel wilt gebruiken, is het zinvol dat amazon niet te weten komt dat je erop gedrukt hebt. Dit kan bijvoorbeeld door een air gapped wifi netwerk te gebruiken, of een aanpassing in de firewall. Je kunt vervolgens detecteren dat op de knop gedrukt is, doordat altijd als eerste een ARP request gedaan wordt, die je makkelijk kunt afvangen. Als de dash button geen verbinding met internet krijgt, geeft ie het na een paar seconden weer op en schakelt zichzelf weer in slaap toestand.

Zelf maken

Er zijn "Stick ʼN Click" led lichtjes te koop waar 3 aaa batterijen in kunnen. Die kun je ergens opplakken waar je soms licht nodig hebt. Het drukken op het lichtje schakelt de leds uit of aan. In de c't staat beschreven hoe je van zo'n lichtje een button kunt maken die je zelf kunt programmeren. Een ledje dient dan hoogstens nog als bevestiging dat de verbinding met de server gemaakt kon worden. Zo'n button heeft dan geen mooi pampers, wc-eend of durex logo, maar misschien kun je ergens een leuke sticker vinden als vervanging.

Techniek

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een ESP-01 module. Dit bevat een ESP8266 microcontroller. Een van de batterijvakjes moet plaats maken voor de ESP-01. De beide overige batterijen leveren (net) genoeg spanning voor de microcontroller. De printplaat in het led licht kan met een kleine aanpassing hergebruikt worden. Er zijn verder nog enkele weerstandjes en een low current led nodig. Op de ESP-01 zit een ledje die vernietigd moet worden,omdat anders de batterijen in enkele dagen weer leeg zijn. Hierna zouden de batterijen het een paar jaar moeten kunnen uithouden.

Nadelen

  • Een groot nadeel is dat het een paar seconden duurt voordat de functie uitgevoerd kan worden. Dit komt vooral omdat de knop zich op het wifi netwerk moet aanmelden. Daarmee is het niet geschikt voor zaken waarbij je direct feedback verwacht, zoals het aanzetten van het licht.
  • Tevens zijn die knopjes niet waterdicht. Buiten ophangen gaat 'm dus niet worden.
  • Denk er ook aan dat het wifi password noodzakelijkerwijs op het apparaat opgeslagen moet worden.

Toepassingen

Door het drukken op de knop kun je...

  • ... een luchthoorn op de bovenverdieping af laten gaan om je huisgenoten te laten weten dat het eten klaar is.
  • ... alle lampen uitschakelen die nog aan stonden voor als je als laatste je huis verlaat.
  • ... je wekker laten weten dat je de volgende ochtend 5 minuten langer mag slapen als je de avond ervoor al je vuilniscontainer aan de weg gezet hebt.
  • ... automatisch een email versturen naar de eerstvolgende afspraak in je agenda om te melden dat je nu van huis vertrekt, en dus iets later dan geplant aankomt.
  • ... (Voeg hier je eigen suggesties toe door het klikken op de [bewerken] knop hierboven)